|
|
|
|
|
PERE PONS. PUBLICADO EN JAÇ. NÚM. 35, P. 60 DICIEMBRE 2010)
Eladio Reinón Quartet
Trencadís
(Jazztones)
bop
La fidelitat a un estil, el bebop, i la necessitat d'expressar en pròpia veu els coneixements i l'experiència acumulada defineixen aquesta nova entrega del saxofonista català Eladio Reinón. Qualsevol que tingui una mínima noció de l'escena jazzística per aquestes contrades sap de sobres que estem parlant d'un dels saxofonistes més rellevants i rigorosos que van emergir de la generació anomenada del Naranjito (en al.lusió a la infausta mascota del Mundial de Futbol del 1982). A diferència d'aquells primers anys en què el nom de Reinón es prodigava per tot arreu en propostes molt diverses, ja fa uns anys que sembla que es reserva només per emergir de manera puntual quan té un projecte ben madurat per presentar. Una dosificació que, ja estigui motivada per la seva dedicació a la docència, per uns criteris de contractació cada vegada més restrictius o per una combinatòria d'instint de preservació i voluntat d'autoexigència, fa inevitable el lament sobre una presència que molts voldríem més assídua. De la consistència i l'ofici que ha anat adquirint el tenor d'Eladio Reinón en parla per si mateix aquest nou disc, construït a partir de quatre temes originals i quatre repassades magistrals. Entre les peces d 'autoria pròpia, les refulgències del compàs flamenc vesteixen un jazz insubornablement autòcton, mentre que en l'apartat d'estàndards els damnificats són Dizzy Gillespie i Thelonious Monk, més enllà del clàssic hollywoodià "Invitation". Sorprèn a més que tot i formar part de la mateixa generació i haver compartit múltiples aventures, aquesta sigui la primera gravació que realitza amb els germans Mario i Jordi Rossy, de qui, a més, tenim la possibilitat de tornar a gaudir com a bateria. Amb ells, el jove guitarrista Jaume Llombart completa la dinàmica d'un quartet tan ortodox com inapel.lable.
Pere Pons
|
|
|
PUBVLICADO EN JAZZ BUTLLETÍ NúM 99, P. 17 (SEPTIEMBRE 2010)
Trencadís
Eladio Reinón Quartet
Jazztones
Eladio Reinón, saxo tenor I Jaume Llombart, guitarra I Mario Rossy, contrabaix I Jordi Rossy, bateria
Amb una secció rítmica de luxe -els germans Rossy i el guitarrista
Jaume Llombart-. el tenor de Sedaví Eladio Reinón ha donat forma a un
treball ple de força en què presenta cinc peces originals i revisa quatre
estàndards de Gillespie, Monk i Kaper. El disc gairebé estructurat en
dues meitats conjuga la improvisació bebop amb els ritmes llatins i
inspirats en el flamenc que impulsen les creacions de Reinón i culmina
amb la composició gairebé programàtica titulada "Trencadís".
Les composicions originals són tan sòlides i la interpretació tan incontestable que es fa difícil trobar les costures entre temes propis ("El tiempo vuela" ,
"Sueños de nana" ... ) i aliens ("Salt Peanuts", "lnvitat ion" ...).
|
|
|
RICARDO ARRIBAS. PUBLICADO EN TOMJAZZ.COM (2007)
Músicos: Eladio Reinón (saxo tenor), Albert Bover (piano), Mario Rossy (contrabajo) y Marc Miralta (batería).
Grabado en los Estudios 44.1 (Gerona) el 7 de Marzo de 2006 y en Can Rajola (Sabadell) el 19 de Septiembre de 2006. Sedajazz Records.
Comentario: De vez en cuando aparecen los ecos del legado de Lennie Tristano en alguna grabación. No sucede con frecuencia, de ahí el placer con que recibimos esas ocasiones. Encontramos en este Eladio Reinón Jazz Quartet las intrincadas líneas melódicas que se pasean, desprovistas de acentos, sobre cambiantes armonías, llevándonos a una especie de leve ingravidez; el rigor de unas improvisaciones que han renunciado al calor sonoro para centrar nuestra atención en su propio recorrido melódico; la utilización de la estructura de viejos estándares bien conocidos, que sirven como excusa para nuevas aventuras musicales; los apasionantes unísonos instrumentales (en este caso, de tenor y piano) que provocan en nosotros una especial e indefinible emoción. En cambio, contrabajo y batería, a diferencia del modelo tristaniano, tan espartano, gozan de una especie de discreta exuberancia, más a tono con los tiempos que corren.
Pero caben en el disco que nos ocupa muchas más cosas, además de esa indagación tristaniana, consecuencia, quizás, del tiempo que el saxofonista pasó estudiando con Lee Konitz, y que se sustenta fundamentalmente en “Pierre”, “Inunkái Nunkái” y “Espera!!”, aunque impregna felizmente toda la grabación. Así, “Brother Angel” es un calypso que remite directamente a algunas páginas felices de Sonny Rollins; “Balmes 51” refleja (y así lo confirma Reinón en las notas de carpetilla) una clara influencia coltraniana en el fraseo y en la propia composición, influencia que podemos rastrear también, aunque más diluida, en “Nana Per La Maria”; “Carromato” es una brillante rearmonización de “Caravan” arreglada a modo de bulería, con la complicidad de un Miralta que luce con desparpajo y acierto sus armas flamencas; “Inunkái” y “Espera!!” sirven al saxofonista para homenajear a otro de sus referentes: Wayne Shorter; “Dintre I Fora” cierra el disco con un hermoso solo de tenor basado en “I Remember April”.
Toda la grabación está fenomenalmente interpretada por los cuatro músicos: tanto el leve, indagante, sereno sonido de Reinón, capaz de internarse muy hondo en improvisaciones melódicas nada sencillas, como el elegante, sobrio e inventivo piano de Albert Bover dejan multitud de momentos brillantes. Mario Rossy aporta un contrabajo flexible y profundo, que equilibra en todo momento las contenidas fantasías percusivas de Marc Miralta, redondeando una grabación realmente notable.
Así las cosas, Eladio Reinón Jazz Quartet resulta una grabación llena de coherencia interna y variedad, que sirve a su principal artífice para rendir tributo a sus maestros de una manera natural, nada enfática, utilizando su propia música y estilo. No solo es un disco celebrable por su hermoso planteamiento musical, sino que lo es, ante todo, por tratarse de una experiencia musical emocionante, llena de vida y pasión.
Ricardo Arribas
|
|
|
|
|